Är det bäst att binda räntan eller ha den rörlig? Om den ska bindas – hur många år ska den bindas på? Vad ska vara avgörande faktor till att man tar sina rörliga bolån och binder dem? Hur ska amorteringen läggas upp?
Det är många frågor som kommer upp när man ska teckna ett bolån och det finns lika många svar som personer tom tecknar dessa lån. Svaret är helt individuellt beroende på den ekonomiska situation man sitter i.
Även om det inte är lika många frågor att ta ställning till så bör man tänka igenom sitt lånande när privatlånet ska tecknas. Vilken ränta kan man få? Finns det fördel att ta mindre eller större lån? Var ska lånet tecknas o.s.v?
Även om det är många individuella faktorer som spelar in så finns det även samhällsfaktorer som styr dessa val. Det kan vara lagar, regler och förändringar från Riksbanken. Det är där som denna blogg kommer in. Att leverera lånenyheter som visar på olika förändringar och förutsättningar på olika nivåer. Både då förändringar på detaljnivå och övergripande samhällsekonomisk nivå.
Med detaljnivå kan det exempelvis vara att en bank sänker sin ränta eller ändrar avtalen på sina privatlån. Det är detaljer som enbart gäller de personer som har lån hos dessa banker. Är det Swedbank betyder det att över 1 miljon privatpersoner påverkas då detta är den största banken gällande den privata marknaden i Sverige. Men det kan även vara hur seniorlånen förändras hos en bank vilket inte påverkar lika många låntagare. Detta inte minst då seniorlånen tappat så mycket popularitet att denna låneform tagits bort hos många kreditgivare.
När det sedan kommer till samhällsekonomisk nivå handlar det om förändringar och nyheter som påverkar i stort sett alla som har lån i Sverige. En klassisk sak är om Riksbanken sänker eller höjer reporäntan. Detta återspeglar sig i stort sett alltid i att bankerna följer efter med boräntan uppåt eller nedåt. Däremot påverkar det inte lika ofta hur räntesatsen på de rörliga privatlånen förändras direkt – men desto mer över längre tid.
Ett annat exempel är ränteavdraget som påverkar alla som tar lån. Detta oavsett om det är ett litet SMS-lån eller det stora bolånet på flera miljoner. Ränteavdraget har diskuterats kraftigt av politiker och skulle det tas bort skulle det innebära att man inte längre får dra av 30% av räntekostnaden i deklarationen.
Så välkomna in och följ den utvecklingen inom lånevärlden. Detta med fokus på ekonomin för alla låntagarna.