Att priset på el har gått upp har inte undgått någon sista tiden. Media har rapporterat om ett flertal människor som behövt låna för att klara av de skenande priserna. Hur kan det bli så och vad styr egentligen elpriserna?
Elproducenterna sätter priset
Det är några få aktörer som Ellevio, E.ON, Skellefteå Kraft och Vattenfall som producerar den betydande mängden el i Sverige. Det innebär att dessa elbolag har enorm makt när det gäller hur elen ska produceras och vilket pris som den erbjuds till. Allt handlar om den grundläggande ekonomiska teorin om utbud och efterfrågan. När ett säljande elbolag som Göta Energi vill köpa el går de till Nord Pool och köper den till det priset som säljs för. Ju mer som behöver köpa el och desto mindre el det finns tillgängligt, desto högre spotpris för konsumenten.
Spotpris el
Det pratas ofta om elens spotpris men få har någon insikt i vad detta betyder.
- Det är ett genomsnittspris på förra månadens alla eltimmar
- Skiljer sig mot timpris på el som är priset här och nu denna timme
- Har elpriset varit billigare förra månaden än timpriset nu så tjänar det sig att ha elavtal som utgår ifrån spotpriset på el
Fördelen med att jämföra elpriser
När du jämför elpriser så kan du snabbt se att vissa elbolag ofta syns mer i toppen pga att de kör kampanjer. Där hittar man ofta elbolag som Göta Energi, Fortum och Skellefteå Kraft. Allt beror på när de behöver dra in nya kunder. Då kör de ofta en kampanj under en begränsad tid mer nykundsrabatt på spotpriset och gratis månadsavgift i sex-tolv månader.
Byt elavtal på fem minuter
Det är inte svårare än att surfa in på Elbyte.se och skriva in postnumret. De tar sedan fram de utvalda bästa elbolagen i tjänsten och så väljer du det erbjudandet du tycker är bäst. Det finns både timpris avtal och vanliga rörliga elavtal så tänk utifrån din egna situation om du kan styra din elförbrukning eller om du har mycket uppvärmning som står på jämnt. Sedan efter du valt exempelvis Göta Energi som toppar listan just nu, skriver du in din förbrukning och personuppgifter och godkänner alla avtal och villkor. Sedan skickas ditt elbyte till ditt nya elbolag som registrerar det hos din elnätsleverantör som meddelar ditt tidigare elbolag om uppsägning.